0
Moerdijk - Rond elf uur vanavond is op industrieterrein Moerdijk een gigantische ontploffing voorgedaan bij een fabriek van Shell. De vuurbal was in de wijde omgeving van Moerdijk te zien. De brand is in de loop van de avond opgeschaald naar GRIP 3. Er zijn ook gewonden gevallen

Twee explosies

In de omgeving van de gemeente Moerdijk waren twee enorme harde knallen te horen, zo valt te lezen op twitter. Ook was er een roze lichtflits waar te nemen. Hoe deze zijn ontstaan, is onbekend. De vlammenzee was meters hoog, maar is afgenomen.

De ontploffing zou in plaatsen als Delft, Lekkerkerk en Klundert hoorbaar zijn geweest. De rook van het brandende Shell-complex gaat recht omhoog en buigt dan af richting de Hoeksche Waard, ten noorden van de brand. Hier zouden wel stoffen naar beneden zijn gekomen. Of deze schadelijk zijn, is onbekend.


Ontstaan brand
De brand is ontstaan toen een reactor ontplofte, deze lekt methylbenzeem.

Gewonden
In eerste instantie meldde de woordvoerder van de veiligheidsregio Midden en West Brabant dat er geen gewonden zijn gevallen, later meldde de brandweer op Omroep Brabant dat er 2 tot 4 gewonden zijn gevallen. Hoe ernstig deze er aan toe zijn, is niet bekend. Er zijn geen vermissingen en ook geen doden gevallen.

Mensen gewaarschuwd
Mensen zijn in de buurt van de brand gewaarschuwd door NL Alert, en door een regionaal alarmsysteem.

Brandweer rukt groot uit
De brandweer van verschillende Brabantse korpsen zijn uitgerukt naar Moerdijk, onder andere met schuimblusvoertuigen. Ook defensie helpt mee door 4 voertuigen van vliegbasis Gilze Rijen en Woensdrecht naar de brand te sturen.

Wegen afgezet
Het industrieterein is volledig afgezet, terwijl ook verschillende wegen zijn afgezet. Zo is afslag Roosendaal van de A17 dicht. Ook het scheepvaartverkeer heeft last van de brand, deze is op het Hollands Diep geheel stil gelegd.

Foto's Carlo van BeekEen reactie posten

 
Top